Monpel Primer Secretari PSC Hospitalet Sud
José Mª Garciía Mompel, Primer Secretari de l'Agrupació Sud del PSC de L'Hospitalet
jueves, septiembre 27, 2007
CATALUNYA I ESPANYA AVANCEN
Aquesta setmana hem assistit a la concreció de dos acords molt importants per Catalunya.

L’ACORD SOLBES-CASTELLS GARANTEIX LA INVERSIÓ A CATALUNYA

El primer acord serà transcendental per l’aplicació de la previsió estatutària que ha de restituir i contextualitzar en


una nova etapa la inversió pública entre l’Estat i Catalunya.

El conegut acord “Solbes-Castells” sobre el criteri pel qual s’ha de calcular el volum d’inversions públiques que l’Estat realitzarà a Catalunya en el període 2007-2013 és un bon acord. Gràcies a aquest acord Catalunya rebrà en concepte d’inversió pública de l’Estat 34.486 milions d’euros en set anys..

Cal destacar que l’acord ha estat recolzat pel govern de Catalunya i ha rebut el suport dels partits que e


n formem part. Els agents socials i cívics de la societat catalana també han mostrat la seva conformitat envers aquest acord, tot i que ja han demanat que es concretin les infraestructures que es potenciaran a Catalunya a través d’aquesta nova injecció d’inversió econòmica.

Amb respecte els partits polítics que estan a la oposició, cal esmentar el respecte que ha mostrat el PPC, encara que a la seu del carrer Gènova, a Madrid, el PP ha fet unes crítiques molt dures. CiU per contra, ha intentat com sempre, minimitzar els rèdits d’entesa entre el Govern de Catalunya i el Govern d’Espanya ambdós d’esquerres. L’estratègia de CiU consistia en demanar una quantia d’inversió molt alta amb la intenció de poder dir que el govern tripartit fracassaria, però un cop més han estat ells els que han fracassat, amb el seu genuí oportunisme polític.

NOVES AJUDES PELS JOVES EN HABITATGE

Aquest segon acord, que també s’han donat a conèixer aquesta setmana dona un pas més en l’ajuda que el Govern de Zapatero està impulsant per tal de fomentar una major emancipació dels joves. Les noves mesures d’ajut a l’accés a l’habitatge que s’han anunciat les podeu veure en aquest enllaç que us passo a continuació del dossier entregat per la Ministra Chacón als mitjans de comunicació.

I com era d’esperar, aquestes mesures han estat criticades per l’oposició que les ha qualificat d’insuficients i d

’electoralistes. Bé suposo que als convergents i als populars òbviament no els hi agrada que els governs de Montilla i de Zapatero facin els deures i fomentin polítiques pensades en les persones i en els seus problemes.

UNA BREU REFERÈNCIA AL DEBAT SOBRE POLÍTICA GENERAL QUE HA TINGUT LLOC AHIR I AVUI AL PARLAMENT DE CATALUNYA.

Només tres consideracions, la primera, mentre el líder de CIU ha realitzat un discurs nacionalista molt retòric, el President Montilla ha parlat de la política de les coses concretes, és a dir, de la gestió feta i ben feta i crec que tots som conscients objectivament dels avenços que hem aconseguit en molt poc temps.

La segona, en aquest debat també ha quedat ben clar qui ha aconseguit més inversions de l´Estat per a Catalunya, res a veure amb altres etapes... .

I la tercera i fent una mica de balanç, El President Montilla i el seu Govern en 10 mesos ha aconseguit iniciar el desplegament del Estatut, con la constitució de las tres comissions mixtes, la obtenció de les primeres transferències previstes i, sobretot, l’acord en els pressupostos conegut com acord ”Solbes-Castells”.

La oposició en canvi ens ha avorrit amb els diferents episodis de crisi “fraternal” entre germans…. Primer amb el relleu de Josep Piqué al PP i després el ball de tensions entre Duran Lleida i Artur Mas. El President Montilla la veritat és que ha estat el més assenyat, doncs ha demostrat, tot i les diferències dels partits que composen el pacte de govern, la cohesió per tal de desenvolupar l’acció del seu Govern.